От авторите

Книга за гостиЦъкнете тук за да напишете мнението си
387
30.09.2015 - 10:51:44
Миа Сердарева

  Паля, значи, колата и тръгвам да маневрирам на заден. Пред нас се пресичат 4 (четири) улици, всяка с неин си наклон, а с маневрата, ща не ща, трябва да препреча първо долния край на нанагорнището, после горния край на нанадолнището без да чукна нито един от спрелите кой където свари возила на комшиите и техните гости. Който ме знае какъв съм шАфьор на градско, косата му вече да се е наглухарчила. А като добавя двете майки с колички, велосипедиста отдясно и още три-четири броя оптимисти, които ми пресичат траекторията при всяко гаснене на двигателя, лесно е да си представите на какъв огън се пека.
В тоя ми ти момент по нанагорнището зад мен най-невинно слиза син голф тройка. Казвам нанагорнище, защото преди няколко месеца направиха тая улица еднопосочна и единствената позволена посока е от кръстовището нагоре.
А голфът върви надолу. Тоест в насрещното.
Побеснявам. Не ми е за пръв път. На двете отскоро еднопосочни улици край нашата къща редовно – повтарям, редовно! – виждам коли да се движат в забранената посока и това всеки път ме докарва все по-близо до ръба на избухването.
Ей ся вече го изкачих. Ръба. Дърпам ръчната насред маневрата и почвам да викам. Нищо нецензурно, все пак дъщеря ми е в колата.
Къде карате, бе хора, как може!
Явно ръкомахам доста забележително, щом при затворен прозорец успявам да привлека вниманието на онези в голфа. Колата спира на метри от мен, жената зад волана ме гледа възмутено, мъжът до нея отваря вратата и се подава наполовина.
Къв ви е проблема?
Отварям и аз шофьорската врата – как къв! Карате в насрещното!
На вас тва пречи ли ви нещо, пита той. Културен, иначе.
Минават ми седем-осем мисли през главата: за правилата, за безопасността, за тясната улица, дето две коли се разминават на магия и/или молитва, и колко по-спокойно стана след промяната, и трябва ли някой, дето като вас е над закона за движение по пътищата, да блъсне ваш близък, за да се замислите дълбоко, па да вземе да ви светне, че знаците ги слагат, за да пазят хората. И от другите да ги пазят, и от тях си.
Не знам кое да избера да кажа, просто се обръщам и посочвам знака. Син, квадратен, с бяла стрелка, сочеща нагоре. В тоя момент задната врата на голфа се отваря, подава се някаква с прясна прическа и виква към мен:
А на теб кой ти е дал книжка, а? Кой ти я даде тая книжка, виж са как караш!
Боже, възкликвам най-искрено, на мен ли кой ми е дал? Даже аз познавам знака за еднопосочно движение, а вие не го ли познавате?
Искам да обясня, че тук няма място за мерене на... книжки, че не съм тръгнала бе хора да се правя на големия шофьор, изобщо даже, ама не е задължително да съм добър шофьор, за да настоявам, че правилата важат за всички, може и въобще да не съм шофьор, и пешеходец да съм, пак имам право да искам правилата да важат за всички... обаче не успявам да обясня, щото откъм нанадолнището вече ми бипкат две коли.
След пет минути се сещам как можех да я затапя тая с изтърканата реплика. След още пет съжалявам най-вече, че си ...
386
01.02.2014 - 20:38:22
Божо

  Макар и със задна дата, адмирации за труда и чудесно обоснованата гражданска позиция. Тази Ваща страница може само да служи за пример.

Поздрави!
Отговор: Благодаря Ви!
385
22.04.2013 - 11:53:17
Коце Паунов

  Невероятно усилие, за да се направи всичко това! Но след тези години, от създаването на сайта Ви, може да се каже единствено, че липсва каквото и да е гражданско общество в България или поне не е узряло за такъв тип информация, която трябва да го накара да се замисли и да отстоява и да се бори за правата си!
Моите уважения!
Отговор: Благодаря!
384
16.02.2013 - 17:16:17
Lade

  Създателят на сайта дори е бил благосклонен , като не показва най-лошите случаи от тази разбита държава . Няма ги много калните тротоари , изпочупени , с повдигнати плочки , чакъл , пясък , няма ги повдигнатите шахти или липсващите такива с дръвчета вътре и пр . Браво за инициативата , но няма да има особена полза от нея . Управляващите ни не разбират от добра дума , не разбрахте ли , трябва да им опреш нож в гърлото и тогава може да те чуят .
Отговор: Благодаря! Но, може би първо на "гражданското общество" трябва да опре "ножа до кокал", за да се събуди и започне да предявява своите претенции безапелационно и категорично, като Суверен и работодател на избираните правителства!
383
02.01.2013 - 11:16:09
Пламен Васев

  Честита нова година на целия Ви екип! Прекрасен сайт! За жалост, такива начинания в България нямат отзвук и едва ли някога ще имат. Но, дано това се промени и хората да излязат от летаргията в която са изпаднали, само тогава можем да се надяваме на някакви промени!
Бъдете здрави!
Отговор: Благодарим Ви, за пожеланията! Искрено се надяваме това да се случи!
382
14.11.2012 - 19:27:39
К. Топалов

  Това което сте направили е изключително!Но "Вожда" затова е "Вожд", за да не се впечатлява от мнението на разни самонадеяни и неориентирани "индианци".
Поздрави за труда!
381
05.10.2012 - 20:19:27
Тихомир Петков

  Ех, Българийо, Българийо!!!
Пет години са минали,а само 380 коментара, по толкова важни и изключително добре онагледени въпроси, които би трябвало да интересуват всички, наричащи себе си "граждани".
Поздрави за авторите!
Отговор: Благодаря!
380
29.08.2012 - 05:01:16
Богдан
http://www.iku-kickboxing.com/

  Изминали са 4 години, а сайта Ви все още е актуален!
Браво на Вас и позор за сбирщината именувала се, "Столична Община"!

http://www.iku-kickboxing.com
Отговор: Благодаря Ви!
379
23.08.2012 - 19:33:56
Михайлое

  Господа смятам, че този прекарасен сайт трябва да стане достояние на повече хора като се доработи с възможност за препратка към фейсбук. Поздрави.
378
21.08.2012 - 15:35:41
Асен

  Приятели,
това е България, а не някъде другаде!
Жалко, че сте вложили толкова труд, а отзвук никакъв!
Поздрави!
[Първа] Страница 1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  ... от 39 [Последна]