Отворено писмо, Част 4

Г-н Борисов, да разгледаме сега едно също толкова опасно кръстовище на което катастрофите са ежедневие. То е представено със снимки от номер 875 до 893 в папка кръстовище-2. Да, кръстовището се намира на ул. ”Вардар” и бул. ”Възкресение” и е наричано от шофьорите “кръстовището убиец”.

Няма да анализирам цялата му организация на движението, а само входа към него от десния еднопосочен локал на ул. “Вардар”, покрай пазара “Красна поляна”. В това направление пропускането на автомобилите е в 2 фази. Едната фаза разрешава преминаването направо т.е. пресичането на бул. ”Възкресение” към ул. “Уста Генчо” и завиване наляво по бул. “Възкресение” с направление бул. ”Константин Величков”, а другата фаза разрешава движение надясно към бул. ”Никола Мушанов”.

Кръстовището е доста разтегнато и голямо по площ. Как става завиването наляво може да се разбере от снимки с номер 882 до 888. На снимки 881, 882, 886, 887 и 888 се вижда най-добре в коя част от кръстовището автомобилите са все още в кривата на левия завой и в коя част се движат почти направо. Именно тук е проблемът, защото без да се усетят те пресичат продължението на срещуположния еднопосочен локал на ул. ”Вардар”. Това е една малка уличка с ширина 5 м., почти незабележима, обгърната от високи дървета и за която никой не предполага, че може да е регулирана със сигналите на светофарната уредба.

Да, г-н Борисов, в този момент излизащите автомобили от уличката имат чист зелен сигнал, който им дава право да се движат наляво, направо и надясно и то с предимство пред идващите автомобили от лявата им страна, което си право те използват. От снимка 879 може да се усети какво е възприятието на водача на сивия автомобил за съществуването на уличката, а за нейното регулиране от сигналите на светофарната уредба няма как и да се предположи. На снимки 878 и 883 се вижда също, че на стълба от дясната страна на водача, преди уличката, е поставен пътен знак Б3“път с предимство”. Трябва да се знае, че водачът на автомобил, преодолял кривата на левия завой и движейки се вече направо, няма пред себе си никакви видими сигнали на светофарната уредба. Поради тази причина той се ръководи от значението на споменатия пътен знак Б3 и пътен знак Г5. Какъв парадокс. Излизащите от уличката навлизат смело в кръстовището и някои от тях с “летящ старт” по силата на разрешаващия сигнал на светофарната уредба, а другите преодоляли кривата на левия завой се движат също смело напред, съгласно значението на пътния знак Б3 без да подозират, че изникналите пред тях и пресичащи пътя им автомобили, са с предимство.

Г-н Борисов, нямам думи. На снимки 889 и 890 може да се види почти катастрофа. Представяте ли си, какво екстремно последователно спиране са принудени да осъществят водачите на двата автомобила в ляво, при вида на профучаващото пред тях такси и колко време след това остават на място, за да се окопитят от изненадата. Няма да коментирам другите проблеми на това кръстовище, само ще Ви попитам - Защо не изискате КАТ да Ви представят статистика колко катастрофи са станали на това място, след реконструкцията на кръстовището и колко от тях са тежки?

Нима “Проектантът”, само такава организация на кръстовището е можал да “измисли” и което е по-лошо, не се притеснява за катастрофите които стават толкова често?

Г-н Борисов, бих могъл да Ви предложа нещо. Задължете зам. кмета Велизар Стоилов и проектанта на кръстовището с личните си автомобили, под Ваше наблюдение, да пресичат многократно бул. ”Възкресение”, като тръгват от споменатата уличка. След като са “сътворили” такава организация на движението, нека имат куража и да я ползват. Ако оцелеят, може би ще се замислят на какво подлагат участниците в пътното движение. Разбира се опитните шофьори се справят някакси със ситуацията, на неопитните обаче им остава единствено да катастрофират и трябва да бъдат щастливи, ако това изпитание за тях остане без сериозни последствия.

Следва >>