Отворено писмо, Част 10

В част 1 на това писмо вече коментирахме какво означава “стопанин на пътя”. Да, г-н Борисов, на околовръстен път “стопанин на пътя” е Столична община и Изпълнителна агенция пътища (ИАП), но на участъците отразени в тези снимки, фактически стопанина сте Вие, като кмет на СО.

В началото на това писмо разбрахме какво е държава, ред, законност и т.н. Дали Ви е хрумвало г-н Борисов, че на територията на гр. София Вие и ръководената от Вас институция сте олицетворение на държавността? Припомнете си какво се казва в Чл.7 и Чл.28 от Конституцията! Пише го на стр. 6 в писмото. Разгледайте сега снимки 0997 и 1012. На първата ясно личат кафяви следи от джанти на автомобили. Каква смятате, че е разликата между нивото на платното и нивото на банкета на втората снимка? За сравнение може да видите височината на цигарената кутия. Разгледайте снимки от 1025 до 1028 от папка "околовръстен път" Това е разклона за кв. “Горна баня” на Околовръстен път в посока Горнобански път, бул. ”Цар Борис III. На снимка 1025 се вижда ясно един полузаровен декоративен тас и какви скокове са правили автомобилите. Дълбочината на дупката от страна на Околовръстен път е 50 см. Как ли са налитали при десен завой срещу това “препятствие на пътя” нищо неподозиращите шофьори? За трагедиите, които са се случвали и продължават да се случват тук, може да се съди по достатъчно красноречивите следи.

Обърнете внимание на снимка 1029. Може ли да се предположи изобщо, че това е мост? Разгледайте внимателно и останалите 3 снимки от този “мост”! Това убийствено “препятствие на пътя” се намира на Околовръстен път. На 500м от денонощтния пункт на “КАТ” на бул. ”Европа”- Околовръстен път в посока Ломско шосе, непосредствено след мотел “Симона”. А само 200м по-надолу преди надлеза на ж.п. линията обикновенно има автомобил на “КАТ”, чиито служители дебнат водачите за превишена скорост. Та нали тези “катаджии” са преминавали по този “мост” хиляди пъти и продължават да преминават, за да стигнат до въпросното “работно” място?

Нима това също са служители на институция на която съм “уронил престижа”? Та нали тези служители трябва да ни респектират с професионализъм, рутина в своята работа, познаване на закони, наредби, правилници и т.н., свързани с движението по пътищата и да се грижат за безопасността на участниците в пътното движение? Забелязвате ли на тези снимки, как някои водачи на тежките автомобили са се разминавали на косъм с трагични инциденти? Спасявали са се благодарение на своевременна реакция и дължината на управляваните от тях камиони.

 

Вижда се разбития и счупен ръб на “моста” при преминаване на някои от гумите по ръба на “нищото”. Някой потърпевш, може би е имал в себе парче червено-бяла ограничителна лента, която е завързал в средата на моста след преживения ужас. Браво, човека се е опитал да предупреди колегите си.

Толкова скоро ли се забрави трагичния инцидент край гр. Бяла? Ако и тук се случи такава трагедия, кой ще е виновен? До какво ли заключение ще стигнат разследващите органи? Може би ще докажат, че камиона е бил технически неизправен, бил е претоварен, шофьора е нямал свидетелство за правоуправление, отказали са му спирачките, шофирал е по-дълго време от позволеното и е заспал или е бил пиян? Все ще измислят нещо, за да изкарат виновен водача на автомобила, но никога няма да посочат институцията или конкретна личност от нея, която не си е свършила работата и е виновна за трагедията.

Трябва да знаете г-н Борисов, че почти целия трафик на международния автомобилен транспорт влизащ в страната, през граничен пункт Калотина и излизащ от същия, използва тази отсечка от околовръстен път за движението си. Защо ли до сега никой не се е оплакал? Ами защото в повечето случаи това са чужденци и за тях е непонятно, че са преминали покрай денонощен пункт на “пътна полиция”, и толкова близо до него се намира застрашаващ живота им мост. Те не биха си и помислили да дават “акъл” на полицаите какво да правят, още повече виждайки, че проблема не е от “вчера”.

Българските шофьори не се оплакват поради същите причини и поради които не участват в избори. Те са обезверени и прекрасно са разбрали за тези 17 години, че понятия като държава и държавност, закони и законност, права, задължения и отговорности, правосъдие и наказателна отговорност са все далечни и недостижими химери.

Вие като кмет г-н Борисов, смятате ли, че след всичко показано до тук в писмото може да се говори изобщо за “стопанин” на каквото и да е в София?

Това лично за мен е пълна безстопанственост, а вследствие на нея и пътен тероризъм насочен към здравето и живота на участниците в пътното движение и техните семейства. Съгласно конституцията и нейните членове цитирани малко по-горе, това е и посегателство върху човешкия живот г-н Борисов, и трябва да се третира като най-тежко престъпление с цялата тежест на закона, ако искаме да сме европейска държава, а не някое аборигенско племе затворено в резерват.

Смятам обаче, че за да приеме някой всички факти в това писмо, трябва да има висок морал, достоинство, всеотдайност, воля, чувство за отговорност пред обществото, умения за анализ и самооценка, каквито лично на Вас не би трябвало да Ви липсват, тъй като се занимавате или сте се занимавали с бойно изкуство, поради което може би прекрасно знаете, че духовната му страна развива тези качества. Дали ги притежавате обаче, ще покажете Вие.

Знам, че всички ние сме деца на социализма, но не мога да повярвам, че в такава степен у българина е притъпено чувството за подреденост, красота, естетика и професионализъм. Как иначе бихте си обяснили снимки от 1033 до 1045 в папка президентство направени пред официалния вход на Президенството. Вижте как изглежда плочника и капаците на шахтите! Та нали това е пространството пред Президентската институция на Република България г-н Борисов, а не е плочник от някаква забутана крайна уличка? Нали върху тези плочи гвардейците изпълняват ритуала по смяна на караула? Не смятате ли, че е срамна и жалка такава гледка за една държава? На това място биват посрещани и влизат официални лица от цял свят.

Ако българина е загубил всякакво чувство за естетика поради липса на критерии за сравнение, то пристигащите туристи, гости и членове на делегации от чужбина идват от страни, от които ние може само да се учим. На тях им прави впечатление всеки елемент от градската среда, който е различен от това, с което са свикнали в своите страни. Всеки един от тях се разхожда из София с камера и фотоапарат и снима ли снима. Използват тези снимки като куриози. Знаете ли, че интернет пространството е пълно с подобни снимки като показаните 25бр. в папка София интернет, а под тях може да прочетете оригиналните им надписи. Какво ще кажете за снимка 1045 в папка президентство? Това са кофите за боклук непосредственно до Президентството. Дали от залепените обяви върху тях няма да доловите някакво скрито тематично послание? Незнам, Вие ще кажете, защото и за това отговорността е Ваша.

Г-н Борисов, Вие многократно сте заявял, че докато бяхте главен секретар на МВР, много тясно сте си взаимодействали с почти всички полицейски агенции и национални полиции по света. Даже имате грамоти, снимки и т.н.

Знаете ли обаче, че преди доста години един от бившите вече шефове на ЦРУ, в едно свое интервю, беше направил едно много интересно изказване. Не претендирам за точност но смисъла е такъв:

“Всички ние живеем в ерата на високите технологии. В свят изпълнен с динамика и бързо променяща се среда от която зависим всички ние. В тази връзка времето, на диверсантите прокрадващи се през границите, скачащи с парашути, прескачащи огради на различни обекти, предприятия и заводи, снимайки тайно сгради, планове, скици, чертежи и т.н., безвъзвратно е останало в миналото. Съвременните резидент-анализатори пристигат в дадена страна най-официално и свободно като туристи, отиват на сметището на столицата или на някой голям град, сядат и започват да си пишат доклада.”

Да, г-н Борисов, там има факти чрез които могат да се направят невероятни заключения и които дават отговор на необятен брой въпроси, примерно:

Факт е, че има огромно сметище. Логичен е въпроса, защо няма завод за преработка на битови отпадъци? Чрез малко търпение и по влизащите сметоизвозващи коли става ясно кои са фирмите ангажирани с тази дейност. Очевиден е и факта, че те не минават през кантар и сметището не отговаря на европейските и световни стандарти. Значи няма контрол, а обема на отпадъците е значителен. Известен е факта, че за тези дейности навсякъде отговарят общините. Веднага става ясно на каква основа са поставени взаимоотношенията между общината и тези фирми. Никой не плаща без да знае за какво. Ясно е също, че такава дейност не може да бъде прекратена, защото сметоизвозването е жизнено важно за нормалното функциониране на всеки съвременен град. Логично ще бъде и заключението, че такъв завод в скоро време няма да има, защото това е показателен факт за начина на източване на общински средства. Веднага изниква въпроса някой би ли имал интерес да започне да контролира всичко това? И щрак, кръгът се затваря.

За сравнение ще Ви представя снимки от 1046 до 1050 от входа и изхода на екологичното сметище обслужващо гр. Монтана и Област Монтана. Те се намират в папка сметище Монтана. Сметището е проектирано да обслужва района до 2033 г. и функционира вече 2 години. От снимка 1046 може да се разбере как и от кого е построено. Снимка 1047 показва входа на сметището, а снимка 1048 изхода от него. На снимка 1049 се вижда електронният кантар за влизащите автомобили, а на 1050 за излизащите вече празни автомобили. Няма да се впускам в повече подробности само ще ви обърна внимание на последната снимка. Сградата която се вижда в дъното преди кантара е мястото където се измиват автоматично гумите на излизащите автомобили. Невероятно нали? Сметището е на няколко километра извън гр. Монтана, а мият гумите на излизащите автомобили. И как няма да ги мият, като са под непрекъснат контрол от различни европейски екологични организации.

Какво ще кажете г-н Борисов, за камионите които сноват из цяла София и извозват изкопаната пръст от безбройните строежи. Знаете ли, че в цивилизования свят на всеки строеж задължително има мивка за подобни автомобили и е немислимо те да излязат по улиците без да бъдат измити?

Но да се върнем към нашия резидент на сметището, на който вече му е ясно, че има корупция и на какви нива е тя. Отбелязва си го като факт и търси отговор на други въпроси като:

Какъв е стандарта на живот на жителите и каква е тяхната култура? Какво съдържат изхвърлените битови отпадъци? Има ли изхвърлени някакви предмети и оборудване от семейния бит и в какво състояние са те? Какви стоки се предлагат на пазара и от къде произлизат? Кои преобладават качествените или некачествените? Кои са най-масово използваните храни и стоки? От местно производство или от внос? Какво е процентното съотношение? Какви машини и технологии са използвани за производството им? От кои страни произлизат, европейски или азиатски? Какви продукти и материали се влагат в производството? Съобразено ли е то с европейските изисквания? Какви са опаковките на хранителните стоки? Хартиени или пластмасови? Какъв е начина на печат върху тях? С какви машини и по каква технология са направени? Какво си позволяват жителите да изхвърлят от гардероба си и колко често го правят? Какви безалкохолни напитки, бира и алкохол пият и в какви количества? Какви цигари пуши българина, местно производство или внос? Каква и колко минерална вода се използва масово? Вследствие на това, дали има някакви проблеми с водопроводната система и питейната вода? Какви видове тоалетна хартия се използва, скъпа или евтина? Има ли опаковки на луксозни храни и стоки? Има ли изхвърлени храни с изтекъл срок на годност? Ако няма или са малко, къде ли отиват те? Не се ли влагат повторно в производство, чрез топлинна обработка? и т.н. и т.н. Все въпроси и отговори.

Това са все факти г-н Борисов, но за някой, който може да ги разчете. Ще попитате може би, защо Ви разказвам всичко това? Ами защото дали някой ще прави изводи ровейки се из боклуците на градското сметище или ще ги прави като се разхожда по улиците и наблюдава заобикалящата го градска среда е едно и също занимание. Само изводите ще са различни. В единия случай се анализират различни аспекти от стандарта на живот и икономиката на страната, в другия се анализират дейностите и действията на общинската администрация управляваща съответния град. Тази администрация или функционира, или не. Средно положение няма. В тези изводи не е важно кой или кои участват в корупционни схеми, кой колко пари е прибрал и по какъв начин. Не са важни и конкретни имена. Важен е извода, че Столична община вече 18 месеца под Вашето ръководство, също не функциони във видимите аспекти на заобикалящата ни действителност, а Вие не се чувствате като стопанин на този град. Град оставен 17 години на произвола на съдбата и обречен на разруха. Гражданите на София са обезверени и се чувстват излъгани г-н Борисов. Тях не ги интересуват “невероятните” инвестиции които е направила общината все в “интерес на столичани”, както се цитира в началото на това писмо.

Предполагам не мислите, че отрудените пенсионери си пият сутрешното кафе в хотелите на София или като получат нищожните си пенсии тичат през глава да ги внесат в Общинска банка? Тези пенсионери които би трябвало да доизживеят старините си достойно и спокойно, с чувство на изпълнен дълг към страната, в среда гарантирана от Чл. 55 на конституцията. Каква трябва да бъде здравословната и благоприятна околна среда може да видите на снимки от 1204 до 1383 в папка "околно среда". Не смятате ли, че цялото население на тази страна има не само задължения, но и права г-н Борисов, гарантирани от Държавата?

Вие като стопанин на София, трябва да знаете, че тя е вашия незаграден двор, който е пред погледа на всички. А всички ние, включително гостите на София виждаме, че стопанинът е лош. Дали двора на Вашата къща е в такова състояние? Съмнявам се.

Трябва да Ви кажа, че управлението и грижите за едно семейство с неговия бюджет, бит, недвижима собственост и т.н., и управлението на един град или една държава се различават само по мащабите. А Вие имате амбиции и за управление на държавата. Или ние нямаме държава в истинския смисъл на тази дума и всеки би могъл да я управлява? То и затова резултатите от тези 17 години са плачевни.

В този смисъл, за неосъзнатите Ваши отговорности, може да се анализира “възванието” от снимка 1400, което е подигравка със столичани. Какво означава “традиционно (еднократно) пролетно почистване на София”? Нима трябва да има някаква традиция в това? Не трябва ли тя да се почиства ежедневно? Допустимо ли е изобщо, за една европейска столица, каквато сме вече, да има някаква кампанийност в почистването? Ако бяха написали “Ленински съботник” щеше да е по-разбираемо, тъй като би се доловила някаква носталгия към миналото. Значи ли това, че милионите левове, които се дават от общината годишно, на сметопочистващите фирми са недостатъчни, та трябва и Софиянци да им помагат? Разбрахме вече, че това е огромна корупционна схема, с която Вие не искате или не можете да се справите. В този случай интересен би бил и въпроса: Смее ли някой да реши този проблем?

Интересно е да се знае и друго г-н Борисов, от коя дирекция излиза този “апел”. Тези хора влагат ли някакъв смисъл в “красива европейска столица” и знаят ли какво означава това? Отгоре на това най-безочливо ни убеждават, че Софиянци ще са виновни ако тя не е красива и европейска. Може би искат да кажат, че всички столичани трябва да си направят столицата да изглежда като показаните снимки в цитираната по-горе папка - здравословна и благоприятна околна среда? Нямам думи. Излиза, че Столична община е дала убежище на безскрупулни, некомпетентни, безотговорни и безсрамни хора, които обиждат всички столичани със самото си пребиваване в общината.

В подкрепа на моите думи са и професионалните кариери на някои възлови “фигури” от общината, които са представени в официалния и сайт, в раздел “кой кой е” и данните са общодостъпни за всички. Това са Ваши зам. кметове г-н Борисов, които са отговорни за състоянието на София.

Но преди това може да разгледате 119-те снимки в папка озаглавена тематично - намери проблема. Поставете задача на Вашите специалисти г-н Борисов, да открият проблемите показани в тях.

 

И така да започнем с един основен “играч” който се изяви и при предишния кмет Стефан Софиянски. Това е:

 

инж. Велизар Асенов Стоилов

Заместник-кмет “Транспорт и комуникации”

Професионална дейност:

1997 – 2003 г.Главен Секретар на Българска Народна Банка
1997 – 1997 г.Главен Секретар на ТБ “Биохим” АД
1993 – 1997 г.Директор на ТБ “Биохим” – клон Кюстендил
1985 – 1993 г.Директор на “Информационно обслужване” – клон Кюстендил
1983 – 1985 г.Зам. Директор на СДМПБУ - гр. Кюстендил
1977 – 1983 г.“Завод за кухненско обзавеждане” - гр. Кюстендил, началник производство и главен технолог

Вие виждате ли някаква връзка г-н Борисов, между професионалния опит и заеманата понастоящем от Велизар Стоилов, толкова отговорна длъжност - зам. кмет “Транспорт и комуникации”? Аз не виждам, а и всички столичани едва ли биха я видяли, след като хаоса по улиците е пълен. Но виждам другата, финансовата връзка която е много апетитна и поради която Софиянци се тероризират от Старозагорската групировка, в лицето на “Пътно строителна техника”, не без участието на зам. кмета. За него в такива отвлечени понятия като: “организация и безопасност на движението”, “транспорт”, “комуникации” има значение само финансовата страна. Не какво, колко и как се прави, а колко пари ще се приберат, чрез изпълнителите. Та нали той би трябвало да е натрупал опит и да е “спец” по финанси, след толкова години упражнения в банките? Такава е простата истина г-н Борисов, колкото по-голям е хаоса, толкова повече пари ще се отпускат на такива изявени “специалисти” от които се очаква да сложат някакъв ред. Но нали знаете: “не е луд този който яде зелника а този който му го дава”.

 

Да се запознаем сега с друга една личност, която е:

 

Ирина Костова Савина

Заместник -кмет “Инвестиции и строителство”

Професионална дейност:

2003 – 2006 г.“Майкрософт България” ЕООД, ПР Мениджър
2001 – 2003 г.Областна администрация, Видин, старши експерт – личен асистент и завеждащ “Човешки ресурси”
1999 – 2001 г.Радио Бъдин, Видин – радио водещ
1997 – 1999 г.Телевизия Видин – репортер и водещ на публицистично предаване

Удивително. Какъв забележителен “професионален опит”, какво безрезервно “гласувано” доверие и израстване до зам. кмет в столицата на България, за която “Инвестиции и строителство” би трябвало да е от изключително значение. Не за корумпирани чиновници, “бизнесмени” или групировки, а наистина в интерес на всички столичани. Такива хора са удобни само в един случай - когато някой друг “дърпа конците”.

 

Подобна личност е и:

 

Мария Димитрова Бояджийска

Заместник – кмет “Зелена система, екология и земеползване”

Професионален опит:

2004 – 2005 г.МОСВ – главен експерт Отдел “Предотвратяване на промишлено замърсяване”
2002 – 2003 г.МОСВ – главен експерт Отдел “Предотвратяване на промишлено замърсяване”
2000 – 2001 г.МОСВ – младши експерт Отдел “Оценка въздействието върху околната среда и комплексни разрешителни”

 

И това е невероятно попадение. Г-жа Бояджийска като зам. кмет има ли представа с какво трябва да се занимава тя и нейните подчинени дирекции? Ако няма, да прочете задълженията си в сайта на общината и след това да погледне от прозорците навън. Веднага ще й стане ясно, освен ако не иска умишлено да пресъздаде красотата на дивите поляни от родното си село Добринище, в София. Срам и позор. За една европейска столица, каквато вече е София, не трябва да се говори за зелена система а за градинско и парково изкуство. Това изкуство като елемент от екстериора съществува по света от стотици години. Да не говорим за Япония и Китай, където то е издигнато в култ още в древността.

Да, г-н Борисов, в една европейска столица трябва да се прилагат естетичните закони на това изкуство. Парковете, градинките, разделителните ивици по улиците, всяко дръвче и най-малката зелена площ, са съществен и неотменен елемент от градската среда. Те задължително трябва да са поддържани и съобразени с това изкуство, ако искаме да имаме здравословна и благоприятна околна среда. В другия случай имаме натурална природна “зелена система” от диворастящи и саморасли дървета, храсталаци, бурени, магарешки тръни, трева и т.н. Предполагам знаете, че в цивилизованите държави се налагат не малки глоби за неподдържана и неокосена трева.

Трябва да знаете, че в София такова безхаберие като през последните 17 години, никога не е имало. Ако погледнете снимки 1181, 1183 и 1184 от папка реклама ще видите местата, които са били определени за лепене на афиши, плакати, реклами и т.н. преди 40 – 50 години. На някои места в София те все още са се запазили, а на други са останали само жалки останки като на снимки 1185 и 1186 от същата папка. Обърнете внимание на снимки от 1188 до 1193 в папка реклама по света. Това са специални контейнери определени за рекламни материали. Тези материали са безплатни и всеки може да си вземе от тях, когато и колкото иска.

Г-н Борисов, трябва да се знае, че замисъла, проектирането и изграждането на елементите от градската среда, които определят едно населено място като съвременен град, са много и най-разнообразни. Изпълнението им не става хаотично. То се извършва чрез внимателно планиране и в определена последователност, съобразно крайните цели. Дългият период от време необходим за създаване на модерни урбанистични характеристики на градската среда, в никакъв случай не изключва ежедневното поддържане на вече изграденото.

Даже градските управи в другите страни, след като постигнат определено ниво на заобикалящата ги среда, започват да мислят за създаване на ефектни и визуално запомнящи се елементи, като на снимки с номера1198 и 1201от папка калкани. По този начин замърсените от времето и грозни калкани на сгради се превръщат в изключителни произведения на изкуството - радващи окото, запомнящи се, впечатляващи с размерите си, вписващи се в околната среда, будещи възхищение, и все в интерес на естетиката и красотата. Разбира се, не трябва да се забравя, че такива проекти привличат и невероятен брой туристи. Това е така, защото в цивилизованите страни жителите знаят какво означава здравословна и благоприятна околна среда, гарантирана им от правителството, и съответно искат да си я получат. Нима някой не би искал да живее в среда, като показаната на снимки 1227,1232 и 1221, 1248 събрани в папка "Благоприятна околна среда".

Това за София е немислимо, при тези жалки гледки които ни заобикалят. Ако някъде бъде изрисуван по подобен начин някой блок, това ще бъде възприето единствено като куриоз, който подсилва усещането за разруха.

Знаете ли г-н Борисов, че в Интернет пространството има сайтове, които съдържат снимки на стара София от преди 90 години, като показаните 1384-та и 1392-ра от папка стара София. Ако ги разгледате подробно, ще видите как са изглеждали някои елементи от градската среда по онова време. Нищо общо с днешната съсипия.

Показателен е факта как започва един такъв сайт озаглавен “Стара София – в снимки”. В него, под герба на София е изписано траурно: “В памет на архитектурното богатство на България, изчезващо безвъзвратно под ударите на алчността и безотговорността”.

Да, г-н Борисов, не съм единственият който пише за състоянието на София. Разликата е, че столичани пишат за хилядите проблеми в Интернет, където тези сигнали остават невидяни и непрочетени, а аз Ви ги представям писмено с доказателства от снимки. По този начин, както Вие, така и никой от общинската администрация не би могъл да каже за черното, че е бяло. За да разберете каква лъжа, измама, евтин популизъм, безхаберие, безотговорност, безочие и непрофесионализъм, царят в общинската администрация, ще Ви запозная с още едно доказателство, което се нарича – Столичен форум и се намира в официалния сайт на Столична Община. Той започва така:

Уважаеми столичани и гости на www.sofia.bg

Столичната общинска администрация и Столичният общински съвет се интересуват от Вашите мнения и предложения, за да коригират и подобрят дейностите, свързани с общинското управление. Можете да дискутирате по над 60 общински теми в “Столичен форум”.

Пишете – не ни жалете!

Г-н Борисов, прилагам разпечатка от този форум, за да разберете какви смислени въпроси и предложения имат столичани, по най-различни проблеми, свързани с организацията и безопасността на движението. По датите може да разберете от кога са и има ли изобщо някакъв отговор. Нима това не е безочие и подигравка със столичани? Ще кажете Вие!

 

Смятам, че до тук представих достатъчно доказателства на Вас, на зам. кмета Велизар Стоилов и всички заинтересовани на които съм “уронил престижа”. Както се уверихте, това е една малка част от общия хаос в София. Примери, като тези които съм представил са хиляди. Интересно ми е, дали Велизар Стоилов ще осъзнае и дали няма да съжали, какво ме принуди да направя с непремисленото си твърдение? И защо изобщо аз трябваше да го правя? Има ли представа какъв труд е това и би ли го оценил, ако е професионалист разбира се? Лично аз смятам, че той и такива като него са едно недоразумение в Столична община. Те са там единствено заради личния си интерес. Може би зам. кмета не знае, че престиж се гради много трудно и за дълъг период от време, а се доказва с много труд, професионализъм, и преди всичко дела. Смятам, че не аз съм уронил престижа на институциите, а точно обратното. Някои от тях уронваха и уронват моя престиж. На всичко отгоре с бездействието си, застрашават живота ми и живота на всички правоспособни столичани, като ни принуждават да се движим ежедневно в такава пътна обстановка. Не е нормално за една цивилизована държава, каквато претендираме че сме, такава институция, като “пътна полиция-КАТ” или “пътен контрол”, да е само санкциониращ водачите орган. Преди да санкционира тя трябва да е свършила основни свои задължения. Чрез своя професионализъм, всеотдайност, твърдост, строгост, решителност, храброст, неподкупност и т.н., тя трябва ежедневно да допринася за създаване на наистина здравословна и благоприятна пътна среда без каквито и да е “препятствия на пътя”, защитавайки интересите на водачите пред “стопанина на пътя”. Само така може да гради имидж, престиж и да внушава респект и уважение. Разбира се, за това оказват влияние и редица други фактори.

Предполагам знаете г-н Борисов, че в повечето страни по света, полицай се става много трудно. Кандидатите трябва да отговарят както на ръстови, така и на здравословни, физически, психически и т.н. изисквания. Тези които бъдат приети изпитват чувство на гордост, но преди всичко отговорност пред обществото. Това общество, благодарение на което те получават своята заплата. Поради тази причина, когато са на работа и с ежедневна полицейска форма, те не си позволяват да се появяват мръсни, раздърпани, с накривени шапки или изобщо без шапки, да пушат, да пият кафе или бира на обществено място, да се подпират на полицейските автомобили или да седят върху тях, да стоят с ръце в джобовете, да седят по тревата или пейките в градинки и паркове, да седят в кафенета и различни заведения, да псуват, да се държат арогантно или да правят неприлични жестове и т.н..

Дали всичко това може да се каже за приложените снимки на български полицаи? Снимките са свалени от Интернет и са дело на чужди фотожурналисти. Можете да ги видите в папка интернет. Но дали жеста на седящия полицай от тази снимка, прави чест на тази “институция”, ще кажете Вие?

Погледнете следващите снимки в папка полиция, г-н Борисов! Тези полицаи вдъхват респект само с вида си. Нима при категоричния жест на японския регулировчик, на някой ще му хрумне нещо друго, освен да закове моментално колата си на място.

Г-н Борисов, смятам, че темата е безкрайна, а представеното до тук е една малка част от заобикалящата ни действителност. Затова не смятам да правя изводи, да Ви давам препоръки и готови решения. Както се казва, всеки въпрос сам по себе си съдържа и налагащите се отговори, които Вие ще трябва да намерите.

Но не Ви ли се струва г-н Борисов, че на територията на гр. София е организиран, така да се каже, един невероятен по мащабите си “сървайвър”? В него наградата не е парична, която ще вземеш след определен период от време, а тя е ежедневно да оцеляваш, за да се прибереш невредим при семейството си. За съжаление, истината е такава. А отговорните “фактори”, които не я виждат, просто не трябва да заемат такива длъжности, а трябва да се занимават и забавляват с нещо друго.

Към така представените факти и зададени въпроси, може би ще проявят интерес и друг тип институции. Едни за да потърсят административна отговорност от виновните за този хаос, а други да предявят претенции към отговорните лица и администрация от името на потърпевшите участници в пътното движение.

Сега ще Ви запозная г-н Борисов, накратко кой съм, както Ви обещах в началото на това писмо.

 

Може би, докато се запознавате със съдържанието му, ще Ви информират, че аз представлявам фирма, която е и част от консорциум регистриран под формата на договор за гражданско дружество с наименование “Трафик лайт”. То бе създадено единствено за участие в обявен търг, от Столична община преди 5 години. Този търг бе за обществена поръчка обхващаща дейността на общинска фирма “Пътна сигнализация”, под формата на концесия за период от 10 години. Няма да се впускам в подробности, а ще Ви представя няколко факта. Този търг беше организиран през мандата на Вашия предшественик Стефан Софиянски и зам. кмет по “Транспорт и комуникации”Велизар Стоилов. Със заповед на кмета беше определена и комисия за разглеждане на тръжните документи и класиране на участниците. Тази комисия бе под председателството, на небезизвестната Нина Делчева. Участници в конкурса бяха:

От чисто любопитство г-н Борисов, може да попитате Велизар Стоилов, защо процедурата се проточи повече от 5 месеца, преди да бъде излъчен победител в противоречие със законовите разпоредби? Поради какви причини фирмите от Австрия и Чехия се отказаха при допълнителните изисквания към участниците? Защо Общинският съвет няколко пъти отказваше да приеме класираният на 1-во място участник? А класирането беше следното:

 

1-во място. Сдружение “Пътища”

2-ро място. Гражданско дружество “Трафик лайт”

3-то място. Общинска фирма “Пътна сигнализация”

Забележете, ние бяхме класирани на 2-ро място, от същата тази община, чиято фирма “Пътна сигнализация” беше участник в конкурса и бе оставена на последно място. Тази Общинска фирма, чиито служители с повече от 27 години работа и опит, на територията на София, в тези толкова специфични дейности, би трябвало да са станали най-добрите професионалисти. Не е за вярване такива хора да ги затрудни някакъв си търг. Не е ли невероятно това? Да, но само на пръв поглед.

Истината е, че ние не афиширахме предварително участието си и подадохме пълния изискуем пакет тръжни документи в 16,50 часа т.е. 10 минути преди крайният срок, обявен в Държавен вестник. Това внесе невероятно объркване и паника в общината. Дотолкова, че самата Нина Делчева да ни обвини, че с нашето участие сме объркали всичко, тъй като “Пътна сигнализация” трябвало да спечели. И как да не е така, след като на същата тази фирма, й предстоеше приватизация. Разбира се, сигурна в успеха си, общинската фирма не представи каквато и да е икономическа обосновка на дейността, предмет на обществената поръчка, съгласно допълнителното изискване при проточилата се процедура. Истината бе, че от “Пътна сигнализация” нямаха време, а и не бяха в състояние да подготвят такъв обемист икономически анализ, в който да използват многократно занижени цени, поради участието на силната конкуренция. Конкуренция, която би участвала с реални цени, за да спечели. Не маловажен е и факта, че ако общинската фирма бе допусната да участва с цените си, с които работи в момента на търга, не би имала никакъв шанс, а и щеше да се разбере какви общински средства са “потъвали” за тази дейност на територията на София.

Представете си г-н Борисов, изключително неприятна дилема, в която изпадна Столична община и за която търсеше решение в продължение на няколко месеца. По това време и двете чужди фирми се отказаха разбирайки, че “играта” не се води по правилата. Това развърза ръцете на комисията, която притисната от времето, се принуди да класира общинската фирма “Пътна сигнализация” на 3-то място, поради изброените по-горе причини. Оставаше да се вземе сравнително лесното решение кой да спечели търга от другите двама участника, по време на задаващите се след няколко месеца кметски избори и апетита на Стефан Софиянски за още един мандат.

Единият участник - консорциум “Трафик лайт” съставен от фирми доказали своя опит, коректност, компетентност, точност и професионализъм от 1990 г. в тази сфера, на територията на София и цялата страна, и другият – Старозагорското сдружение “Пътища”, специализирано в изграждане и ремонт на пътища и магистрали, и без никакъв опит в дейностите предмет на конкурса, още по-малко на територията на София. Сдружение известно с некоректното си участие в конкурсите, със скандалите около изгражданите от тях отсечки по магистралите, просрочените с месеци и години пускови срокове, непрекъснатите анекси към договорите им, и претенциите им за допълнителни средства. Всички си спомнят и скандала с тях при изграждане на пистата за новия терминал на летище София.

И така, каква е равносметката на комисията? Отпада възможността “Пътна сигнализация” да спечели конкурса, за да може да й бъде вдигната цената при следващата след няколко месеца приватизация, което е факт. Даже конкурса беше обявяван два пъти при никакъв интерес. Едва на третия път тя бе приватизирана и не заради дейността й, а заради терена на производствената й база, и то за нищожна сума. И по вина на кого стана всичко това? Разбира се, по вина на появилия се не на място и в неподходящ момент консорциум “Трафик лайт”. Тогава как да бъде класиран на първо място? В никакъв случай.

Може би ще попитате г-н Борисов, защо да е така, след като е имало и чуждестранно участие, и някой от тях е можел да спечели? Никой от тях нямаше шанс и бяха лесни за елиминиране, поради изричното условие в тръжните изисквания, участниците да имат минимум 5 години такава дейност на територията на София. За нас едва ли им е хрумвало, че отговаряме на изискванията в тръжната документация и може да посмеем да участваме. Просто целия конкурс беше един фарс, организиран за да спечели “Пътна сигнализация”. Тук се налага и един любопитен въпрос. В кой момент на проточилата се тъй дълго процедура се появява, като участник и Старозагорското сдружение “Пътища”? Та нали те също не отговарят на тръжните изисквания? Предполагам, че тази тайна я знаят само Стефан Софиянски, Велизар Стоилов и Нина делчева.

Това обаче, не попречи на комисията да ги класира на 1-во място. На всичко отгоре, икономическата им обосновка е с множество пропуски и неясноти, и без да става ясно от нея как са стигнали до предлаганите цени. По тази причина, самият Общински съвет, в продължение на 3 месеца отлага утвърждаването им като спечелили конкурса. Но да не се задълбочавам, тъй като за това си има съд, прокуратура и т.н.

Като стана въпрос за институции от такъв характер г-н Борисов, знаете ли, че в Софийски градски съд съществува дело под № 902 от 2003 г. при 3 – Ж състав. Водим го ние срещу Столична община, по отношение класирането на участниците в този конкурс. Представяте ли си? Вече 5 години. Знаете ли, че за всяко заседание на съда по това дело, винаги редовно е призован и Кмета на Столична община. Но както Вашия предшественик, така и Вие не се появявате. Даже нямате адвокат който да Ви представлява или Ваш представител. Нима Столична община е над такава институция, като Софийски градски съд и за нея Бългаските закони не важат? Би ми било интересно, да чуя Вашия отговор на въпроса - имаме ли закони в нашата “правова държава”? И ако имаме, за кого се отнасят те? Не би ли било по-добре и за по-голяма яснота, България да се раздели на две касти. Такива примери има за някои страни в миналото. Първата каста да е за управляващите и правоимащите, и втората каста за наивния и загубен електорат, който по разбираеми причини периодично и несъзнателно избира първата. Би могло правоимащите да помислят, втората каста да бъде трайно и по подходящ начин знаково “дамгосана”, каквито примери има също в миналото. По този начин от далече ще личи, кои попадат под ударите на законите и правосъдието и кои не.

Чрез Вас г-н Борисов, бих задал няколко въпроса и към г-н Главния прокурор, тъй като и той ще получи копие от този материал. Имаме ли изобщо правосъдие г-н Прокурор? Правова държава ли сме или не? Как смятате Вие, достатъчно основание ли е за отлагане на дело, ако адвокатите на противната страна, поради спецификата на материята не могат или не са в състояние правилно да формулират въпросите си към вещите лица? Точно това се случва с нашето дело.

Длъжен съм да Ви информирам, че за тези 5 години в многобройните заседания на СГС по това дело, преминахме през: единична експертиза с последващо отлагане на заседания, поради и разширение на нейните задачи, двойна експертиза с разширения по същия начин, 1-ва тройна експертиза с няколко разширения, 2-ра тройна експертиза при смяна на вещите лица и последващо разширение на задачата й.

Знаете ли кое е интересното г-н Главен прокурор, всички експертни заключения до сега са в наша полза. Ако проявите интерес към това дело, чието поредно отложено заседание е чак в края на годината, ще ми бъде интересно да узная, какво не е ясно на уважаемия Софийски градски съд? Или заседанията ще се отлагат докато не изтече 10 годишния концесионен срок? И сигурно е така, защото 5 години вече изминаха. Бих Ви попитал, ако противната страна поиска психиатрична експертиза на вещите лица, ей така за по-голяма сигурност, дали съдебния състав ще позволи това да се случи? Не намирате ли, че това е невероятна идея, която би могла да се приложи в съдебната практика? То и адвокатите вече се изчерпаха от към трикове за отлагане на делата, така че биха могли да я взаимстват от мен безплатно.

 

Бих Ви попитал г-н Главен прокурор, това не е ли подигравка към нас от институция, в която би трябвало да имаме доверие и да уважаваме? Бих Ви попитал също, виждате ли някаква разлика между фарса, който се разиграва в Либийския съд срещу нашите медицински сестри и фарса по това дело в СГС, освен в годините?

Цели 5 години за толкова елементарно за решаване дело. Има ли тръжни изисквания побликувани в Държавен вестник? Има. Има ли участник неизпълнил някои от тях? Има. Има ли нарушение на законовите разпоредби от комисията, която е допуснала такъв участник? Има. Класирала ли е комисията този участник на 1-во място, вместо да го декласира? Класирала го е. Отхвърлял ли е Общинският съвет неколкократно утвърждаването на този участник за победител? Отхвърлял го е. И какво неясно има?

Г-н Борисов, г-н Велчев, знаете ли какво е моето заключение, което се налага от само себе си. Ще Ви го кажа. На Софийски градски съд всичко му е ясно. Просто не смее да реши делото. Защото по-голямата част от десетките фирми в сдружение “Пътища”, холдинг “Пътища” или каквито и други наименования да имат, включително изпълняващата концесионния договор, Софийската “Пътно строителна техника” са под ръководството на Васил Божков. Това дали е от значение за СГС и съдебния състав? Сигурно е. Иначе няма обяснение за продължаващият 5 годишен съдебен фарс.

 

Господа Адресати,

Към всички Вас, някои от които сте избрани да управлявате тази страна, други - да творите закони и да следите за тяхното прилагане и изпълнение, трети - да правораздавате и защитавате интересите на онеправданите, четвърти - да отразявате точно и правдиво, а не избирателно и манипулативно, всички аспекти на Българската действителност, пети - да обезпечите за гражданите на тази страна, здравето, живота, имуществото и бизнеса им, гарантирани от законите, бих задал някои въпроси:

 1. Имаме ли държава, в истинския смисъл на тази дума?
 2. Имаме ли управление на тази държава?
 3. То демократично ли е?
 4. Правова държава ли сме?
 5. Има ли закони, норми и правила в държавата?
 6. Те за всички ли важат в еднаква степен?
 7. Има ли разделение на привилегировани и непривилегировани?
 8. Имаме ли съдебна система?
 9. Тя функционира ли?
 10. Има ли контролиращи институции в тази страна?
 11. Те функционират ли?
 12. Има ли някаква негласна класификация на престъпленията?
 13. Гражданин с дребно провинение, престъпник ли е?
 14. Към такъв прилага ли се закона с цялата си тежест?
 15. Гражданин присвоил, източил, заграбил, откраднал, милиони левове и имущество, престъпник ли е?
 16. Той подвластен ли е на законите?
 17. Може ли да се прави нормален бизнес в тази държава?
 18. С честен труд може ли да се забогатее?
 19. Трябва ли да имаш “гръб” или да бъдеш покровителстван за да правиш бизнес?
 20. Нормално ли е престъпниците да не са където им е мястото, в затвора?
 21. Гражданите защитени ли са от Конституцията и законите?
 22. Правителството ли управлява държавата или финансово силните?
 23. Милиардерите или милионерите в страната престъпници ли са или почтени граждани?
 24. Не е ли вярно, че за да спечели един, други трябва да загубят?
 25. Функционира ли финансовото разузнаване?
 26. Съществува ли система “Дакси”?
 27. Нима не се знае или няма воля да се разбере кой с кого е свързан?
 28. Институциите призвани да се борят с престъпността и корупцията смеят ли да повдигнат обвинения срещу престъпните групировки и хора от високите етажи на властта?
 29. Трябва ли гражданите на тази страна да имат активна гражданска позиция?
 30. Ако имат такава, трябва ли да се страхуват?