28.01.2008 г.

Уважаеми дами и господа,


следим внимателно Вашите мнения, коментари и повдигнати проблеми. Искренно сме Ви благодарни, за изразените позиции. Благодарни сме и за помоща и подкрепата, която искате да ни окажете. Наистина ще ни е нужна. Уважаваме също, и всеки застанал зад името си и отстояващ правото си за нормален, достоен и гарантиран живот. Живот изпълнен с радост, щастие, красота, увереност и оптимизъм, а не с отчаяние и мизерия.

Радостното е, че все още са останали такива хора, в тази иначе прекрасна страна.

Благодарни сме и на екипа, обслужващ предаването “Здравей България”, на “Нова телевизия”. Преди няколко дни, те са разбрали за съществуването на “Безхаберие” и веднага  ни поканиха за участие в сутрешния блок. За 10 минути телевизионно време, почти нищо не може да се каже или да се коментират безумията и абсурдите които ни заобикалят, но те посмяха, и дадоха невероятна гласност на сайта. Може би, грешката ни преди 3 месеца беше, че адресирахме този материал до предаването “На четири очи”, в същата “Нова телевизия”. Но знае ли човек къде да изпрати такъв материал?

Както се вижда, има “продукции” и “продукции”.

За 2 месеца съществуване на сайта, умишленно се въздържахме от отговори на някои от мненията и коментарите. Искахме и се надявахме, основната наша идея за сайта да се появи и оформи, и във Вашите мнения и коментари.

Може би сега е момента, да направим един обобщен отговор.

Да, сигурно текстовата част на писмото не е изцяло издържана стилно и граматически, но и не претендираме, че сме литератори. За тези 84 страници не сме ползвали и професионален коректор, за което се надяваме да бъдем извинени. Наблегнали сме преди всичко на фактологията.

Далеч сме от мисълта, че показвайки проблемите на София, те не съществуват в цяла България. Да не забравяме, че в някои държави по широкия свят има и градове, много по- впечатляващи от самите им столици. В нашия случай обаче, столицата ни, като най-голям град, би трябвало да е лице на цялата ни държава. А то е, лице разпадащо се, проядено от язви, покрито със струпеи от обхваналата го проказа, която сме кръстили “Безхаберие”, и която е обхванала цялото тяло на страната.

Приветстваме и поддържаме мнението на “Хмммм м...”, че сайта не трябва да се превръща във форум. Според нас, той трябва да показва, конкретни, документирани (доказателства, както искат институциите, чрез фото-материали) проблеми, представени от всички съпричастни към тази идея. Във връзка с тях да поставя въпроси, пред ангажираните институции, които рано или късно, може би, ще трябва да започнат да четат и се съобразяват с този сайт. Да изисква конкретен ангажимент от тях за решаването на проблема. А защо отговорните лица от общинската администрация, да не се престрашат и да влязат в сайта? Та нали всички повдигнати проблеми и обвинения са срещу тях? След като не четат и не отговарят на въпросите, във  собственият им официален форум, може би ще го направят тук? Нали самите те ни призовават: “Пишете, не ни жалете!” Или може би трябва да приемем, че и с това, най-безочливо ни се подиграват, сиреч “като ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша”. Е, тук ние всички пишем, коментираме и показваме, не ги жалим. Ако общинарите смятат, че техния форум е скучен с толкова много неразбираеми за тях жалби, предложения и въпроси, на които даже трябва и да отговарят, ще ги разберем. Четенето и писането е трудна работа, както се разбра от критиките на нашите гости. Но нас ни извинява факта, че не сме официална институция, за която това би било недопустимо. Затова сме се постарали, да ги измъкнем от неудобното положение, като всичко сме подкрепили с разбираеми цветни “картинки”. Тук могат да ги разглеждат на воля и като си изберат някоя “картинка”, да напишат кратко:  Тази картинка ще я оправим, в такъв и такъв срок, аз съм еди кой си.  А ние ще следим, дали това ще се случи,  в какъв срок и с какво качество.

Тук ще ни е нужна и  Вашата помощ, уважаеми съмишленици. Решението на даден проблем, също трябва да бъде показано. По датите на побликуване ще се разбере колко време е отнело решението. Ако през това време е имало потърпевши, те с чиста съвест, според нас, могат да предявят претенции към институциите, които всички ние, ще считаме  за предупредени. Може би, между посетилите сайта има и професионални юристи, които биха посъветвали всички нас, как да се процедира в такива случаи

Ако проблема е решен своевременно, качествено, професионално, ще  приветстваме и поздравим, за добре свършената работа и изпълнен професионален дълг, тъй като ще видим крайният резултат. Така ще сме удовлетворени, че парите ни са използвани на място и са отишли при подходящия изпълнител. Ако не, ще искаме да узнаем кой е изпълнителя, как е избран, кой го е контролирал, професионалист ли е или случаен, колко му е заплатено от нашите пари и защо и т.н.? Ще бъде ли санкциониран или задължен “изпълнителя” да поправи стореното за своя сметка или не? Ако не, тогава съответният кмет да има доблестта да признаеда, че е сбъркал и да  заплати от личните си средства, а не от нашите, на нов изпълнител, до професионалното решаване на проблема. А дали то е такова, ще можем да коментираме всички ние.

Като илюстрация на тази идея е и този факт. Просто някой, умишлено или неволно, ни направи невероятна услуга, за да покажем какво имаме впредвид.

Невероятно е, но има “някакво” решение на показаната шахта от госпожица или госпожа Златева. Тя се намира на бул.”Европа”, в близост до магазин “Бриколаж”. Може да си припомним как изглежда тук. Ще ни се да вярваме, и дано е така, че решението на този проблем е извършено от някой дилетант, незнайно защо натоварен с такава задача, нямащ нищо общо с “В и К”, само за да прибере някой и друг лев. Ако обаче, това е дело на “В и К’, вече не става въпрос за елементарно безхаберие, а за невероятна порочна практика и безотговорност, сътворена от хора които едва ли контролира някой.

Показаната шахта е ревизионна, от уличната канализационна мрежа на бул.”Европа”. Отводнителните шахти до бордюрите, би трябвало да  са свързани напречно с този канал. Самата шахтата, по всяка вероятност е с дълбочина от няколко метра. Резултата от първата “интервенция” може да се види на снимката. тук.  Вече е поставен капак за шахта и съответният пръстен към него, но пропаднали наполовина в шахтата. На увеличения детайл се вижда, част от пръстена и самият капак. Забелязват се и разликите в дебелините им. Пръстена е с няколко милиметра по-висок. Незнайно защо е използвана скална маса и пясък и всичко останало е затрупано с тях. Може да се предположи, че скалната маса и пясъка, също са пропаднали и вече са запушили канала в дъното на шахтата. Или може би шахтата е изцяло запълнена с тези материали? На такава мисъл ни навежда, състоянието на наличните отводнителни шахти, които също са се запушили, след топящия се околен сняг (тук). На снимка се вижда, че едната отводнителна шахта е изцяло затлачена с пръст и кал. На следващата снимка се вижда свободна от кал и пръст шахта, но за сметка на това пълна с вода, която няма възможност да се оттече. Решихме да изчакаме следващата стъпка на “изпълнителя”. Предполагахме, че той ще асфалтира  изцяло, скривайки по този начин  съществуването на шахтата. Още повече, че изпълнението до тук, бе с 10 см. под нивото на околния асфалт.

Не познахме. Крайната фаза от ремонта, може да се види тук. Имаме прясно асфалтирано остатъчно “препятствие на пътя” с капак от шахта в него. Но къде ли е изчезнал пръстенът му? Видяхме вече, че той е по-висок от самият капак. Липсата може да се констатира на увеличения детайл. Тогава на какво лежи този капак? За сравнение, как изглеждат пръстен и капак, може да се види тук. А за начина на положения асфалт, да не говорим. Той е с един сантиметър по-висок от околния и вече е започнал да се разпада и изронва в посоката на движение. И всичко това се случва в продължение на няколко дни.  

Невероятно. Оказва се, че някои от отговорните лица, призвани да решават такива проблеми, все пак влизат в сайта. Това е похвално, но какво да кажем за изпълнението? Виждащият се капак изпълнява ли някаква “камуфлажна цел” или не? Сигурно сме притеснили “изпълнителя”. От къде да зне, че някой ще започне да показва проблемите  застрашаващи участниците в пътното движение, чрез снимки. Отгоре на това да следи и развитито, пак чрез тях. Съчувстваме му. Не е имал друго решение, за проблема. Разбрал е, че в крайната фаза след изпълнението му, все пак трябва да има видима част на шахта.         

Интересно е да се разбере, колко ли струва едно такова изпълнение. “В и К” имат прекрасна възможност да коментират показаното и отговорят, това ли е “професионално” изпълнен ремонт и такава ли е практиката при тях? Имат възможност и да отрекат, че имат нещо общо с показаното. Тогава, чие ли дело е това? Може би в Столична община знаят? Ще чакаме да ни отговорят. А ние ще имаме грижата да покажем, какво ще се случи на това място, при първия проливен дъжд.

Молим всички посетители на сайта, които коментират и изпращат снимков материал, но не са от София, да посочват от кой град са. Сайта ще го разширим и ще направим секции за различните градове. Също ще трябва да следят и развитието на повдигнатите от тях проблеми, защото ние нямаме такава възможност.

Ако в някой град, общинската администрация начело с кмета, е направила нещо добро, красиво и професионално за гражданите си, по отношение на градската среда, изпращайте и такива снимки. Защото знаем, че в много от Българските градове, даже и села, поне в централните им части има поддържани, подредени, чисти и красиви места. Това ще е поучително за столичния кмет и неговата администрация.  

Много от гостите ни, пишат коментарите си на посочения e-mail. Те са интересни, но незнаем дали трябва да ги прехвърлим в “книгата за гости”. Тези които съдържат и снимки, ще си позволим да ги прехвърлим на сайта. Ползвайте пощата за изпращане на Вашите снимки със името Ви и ако имате пояснения за тях. Също ако желаете личен контакт. Благодарим Ви, предварително.

Явно сайта ще трябва да го реконструираме. Разнообразните проблеми, ще ги отнесем към различни раздели, за да може по-лесно да се борави с тях, а и по лесно да  се проследява развитието и качеството им на изпълнение. В интерес на истината, когато го създавахме, не допускахме, че ще има такъв отзвук. Радваме се, че все още в България са останали истински граждани на тази страна. Макар, че идеята ни, с която се нагърбихме, да се очертава като  доста трудна, няма да се откажем и се надяваме с Ваша помощ да я продължим.

Благодарим, още един път на всички които ни подкрепят и искат да ни помагат.   

Уважаваме проф. Драганов. Макар и със закъснение, той застана зад името си и написа своя коментар. Даже ни изпрати и невероятна снимка. Полицейските служители използващи този автомобил, знаят ли какво означава символа на паркомястото? Ако незнаят това, то не им ли прави впечатление този син цвят? За чужденците които са пристигали на аерогарата в този момент и са видяли тази гледка,  е било шокиращо. Едиственото заключение което биха направили, според техните разбирания е, че това е полицейски автомобил ползван от инвалид, което би ги стреснало още повече.

Проф. Драганов е втората публична личност осмелила се да пише тук. Изключваме написалите своите коментари на нашия e-mail. Първата бе, инж. Димитър Ганев. Бивш секретар на  “Национална комисия по организация и безопасност на движението” към Министерски съвет, за което искренно му благодарим.

В заключение трябва да кажем, твърдо сме убедени, че активното Българско общество е силата, която трябва да напътства, показва и изисква, какво трябва да свършат хората, които сме избрали да ни управляват. Обществото трябва да създава, възпитава, обучава и изгражда политиците като обществено полезни личности, а не обратното. Политици, сериозни, обществено ангажирани, слуги на това общество, а не мафиоти и престъпници, които всички ние с бездействието си създадохме. Политици, които трябва да са наясно предварително, какво иска това общество и с какво се захващат. Когато не са наясно какво да правят, от къде да започнат, за какво изобщо са там, какво им остава? Ами да съсипват държавата, да хабят сили и енергия за да измислят всевъзможни корупционни схеми, чрез които да прикриват присвояването на нашите пари. Нали все пак с нещо трябва да се занимават, иначе ще им е скучно и ще се забавляват играейки  тенис през работно време.

България е малка страна, с млада и крехка демокрация. Наследствени политици нямаме, като страните със стари демократични общества. Общества, в които политиците им се появяват на обществената сцена, след дълго и целенасочено престижно обучение. След като всички ние сме виновни за създаването на нашите политици, то и ние ще трябва да ги обучаваме за да станат такива. Не трябва да ги оставяме на мира, трябва да им дишаме във врата, да следим всяко тяхно действие и всяка тяхна стъпка. На който му е трудно да се труди за благото на това общество, да изпълнява исканията и волята му, да бъде така добър да слезе от сцената.  

Как обаче, да изисква и контролира обществото? Ами много просто, с “цветни картинки” като във букварче, за да им е по лесно да се ориентират в обстановката. Нали все искат доказателства, като че ли те не живеят в дази държава. Ако не могат да се справят, да имат куража и доблестта да кажат:
"Не мога. Дотук съм. Това е непосилна задача за мен." и да си отидат с чест и достоинство. Така поне няма да ги псува никой. Хората ще си кажат:
"Ами какво да се прави, човека не можа да се справи, разбираме го, съчувстваме му. Даже ще го уважават за това."

Наистина е хубава приказката за “Стълбата”, която е цитирал Евгени на 23.01.2008 г. 10:14:38  Всички ние трябва да върнем на политиците ни старата душа, старите очи и стария слух. Ако всичко това се случи, ще бъде прецедент, създаден от нашето общество, след който за следващи избори, едва ли ще има 60 000 кандидата за кметове, да не говорим за парламентарните и президентските.

Към писмото